Carmen Neghina
11 years ago

Rijksuniversiteit Groningen meest geliefd bij internationale studenten

Facebooktwitterlinkedin

Nederlandse universiteiten populair vanwege hoog academisch niveau en Engelstalig onderwijs

Internationale studenten zijn erg te spreken over hun studieervaring in Nederland: ze geven Nederland gemiddeld een 8.8. Dit is gelijk aan het Europees gemiddelde. Nederland scoort hoger dan Spanje, Italië en Frankrijk, maar net iets lager dan Duitsland en Zweden. Rijksuniversiteit Groningen krijgt de beste beoordelingen van internationale studenten, op de voet gevolgd door Universiteit Tilburg en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit blijkt uit een onderzoek van StudyPortals, op basis van ervaringen van meer dan 17.000 internationale studenten in heel Europa.

Hoog niveau en vernieuwende lesmethodes typeren het Nederlandse hoger onderwijs

Met maar liefst 1.204 Masteropleidingen in het Engels, is Nederland de grootste aanbieder van Engelstalig onderwijs in Europa, na het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dit blijkt uit gegevens van de studiekeuzewebsite www.MastersPortal.eu. Daarnaast onderscheidt Nederland zich van andere landen vanwege haar hoge academische niveau. Dit wordt over het algemeen als positief ervaren, hoewel sommige studenten het niveau te hoog vinden. Studenten prijzen de kwaliteit en benaderbaarheid van leraren en professoren aan Nederlandse universiteiten. Wel moeten ze vaak wennen aan de interactieve lesmethodes en groepsopdrachten.

Geen Nederlandse universiteiten in Europese top 20

In totaal hebben 14 Nederlandse universiteiten en hogescholen een Certificaat voor Internationale Studenttevredenheid van StudyPortals ontvangen. Dit certificaat wordt alleen uitgereikt als een instelling gemiddeld een 8 of hoger weet te scoren. Toch weten Nederlandse universiteiten niet door te dringen tot de top 20 populairste (best beoordeelde) universiteiten van Europa. Studenten zijn met name negatief over de hoge levenskosten en het gebrek aan goede studentenhuisvesting in Nederland.

Nederlandse studenten in het buitenland: geweldige ervaring, maar te laag niveau

Nederlandse studenten die in het buitenland studeren zijn enthousiast over het leven in een andere stad, het ervaren van een andere cultuur en het maken van nieuwe vrienden. Waar Nederland bekend staat om de hoge kwaliteit van onderwijs, klagen Nederlanders juist over een te laag niveau in het buitenland. Een buitenlandstudie wordt vooral gezien als een goede mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en een goed cv op te bouwen.

STeXX.eu: TripAdvisor voor universiteiten

De beoordelingen zijn afkomstig van de Student Experience Exchange website STeXX.com waar studenten wordt gevraagd of ze hun studie ervaring zouden aanbevelen en waarom. Het gebruikt daarmee de succesformule van TripAdvisor maar dan voor universiteiten. Waar traditionele rankings doorgaans gebaseerd zijn op reputatie en citatie-indexen, is dit onderzoek volledig gebaseerd op persoonlijke ervaringen van internationale studenten. STeXX.eu is ontwikkeld door het internationale studiekeuzeplatform StudyPortals in samenwerking met internationale studentenverenigingen en met steun van de Europese Commissie. Het onderzoek en de volledige lijst met instellingen die een award hebben gewonnen is gepubliceerd opwww.studyportals.eu/awards.

StudyPortals Awards for International Student Satisfaction 2013 - The Netherlands

Internationale studenttevredenheid in de 10 Europese landen met meeste internationale studenten

For more updates, follow us!

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram

More Press Releases