Administrator
8 years ago

Studeren in Nederland minder aantrekkelijk? Daling in studenten tevredenheid onder internationale studenten.

Facebooktwitterlinkedin

Eindhoven, 21 september 2016 – Een forse daling in de Europese ranglijst voor Nederlandse universiteiten. Nederlandse universiteiten staan met een gemiddelde ‘satisfaction score’ van 8.66 op de 18e plek. Dit is een forse daling vergeleken met 2015, waar ze in de top 10 als zevende eindigden. Ondanks deze daling van Nederlandse universiteiten, is de algemene tevredenheid onder internationale studenten in Europa wel omhooggegaan. Waar deze in 2015 8.6 was is deze in 2016 gestegen naar een 8.8. Slechts 7.3% van de studenten waardeerde zijn internationale studie ervaring met een score lager dan een 6.

Ook kan worden geconstateerd dat Nederlandse studenten over het algemeen positiever zijn over hun tijd in het buitenland. Dit zou kunnen komen door een algemene stijging in kwaliteit van het aangeboden onderwijs op buitenlandse universiteiten. Een veelgelezen opmerking van Nederlandse studenten over hun ervaringen in het buitenland is dat de materie niet altijd even uitdagend is.

De Studyportals International Student Satisfaction awards 2016 zijn gebaseerd op 15.965 reviews geschreven door internationale studenten op het ‘student experience platform’ STeXX.eu gedurende het academisch jaar 2015-2016. 153 universiteiten door heel Europa zich weten te kwalificeren voor een award. Ook dit jaar heeft Spanje het meeste aantal winnende universiteiten (27) maar ook Duitsland scoort goed met 15 winnende universiteiten in 2016.

Dit jaar hebben 3 Nederlandse universiteiten een award ontvangen voor ‘Excellent International Student Satisfaction’: Radboud University, University of Groningen en VU University Amsterdam. Nog eens 6 andere universiteiten ontvingen een award voor ‘Very Good International Student Satisfaction’. Internationale studenten vinden het aangeboden onderwijs over het algemeen van hoog niveau, en ook de docenten worden vaak als bekwaam en behulpzaam beschouwd. Als nadeel wordt wel vaak de hoge kosten van levensonderhoud genoemd, en ook het beperkte aanbod van studentenhuisvesting is vaak een probleem voor internationale studenten.

Reviews Score Award
Radboud University 26 9+ Excellent
University of Groningen 44 9+ Excellent
VU University Amsterdam 66 9+ Excellent
Amsterdam University of Applied Sciences 22 8+ Very good
Leiden University 25 8+ Very good
Maastricht University 37 8+ Very good
TU Delft 24 8+ Very good
University of Amsterdam 29 8+ Very good
Wageningen University 23 8+ Very good

Tabel 1: Overzicht van winnende Nederlandse universiteiten

De volledige resultaten van de Studyportals International Student Satisfaction Awards 2016 zijn bekend gemaakt op 21 september na afloop van de jaarlijkse EAIE conferentie in Liverpool. De awards zijn toegekend aan de 153 winnende universiteiten.

figure-1-winning-countries-studyportals-international-student-satisfaction-awards-2016

Figuur 1. International Student Satisfaction: Winnende landen

figure-2-2016-most-satisfied-students-studyportals-international-student-satisfaction-awards

Figuur 2. International Student Satisfaction. Meest tevreden studenten. 

table-1-studyportals-2016-international-student-satisfaction-in-europe-and-number-of-awarded-institutions

Tabel 2. International Student Satisfaction in Europa en overzicht van gewonnen awards per land.

Pers contact:

Carmen Neghina | carmen@studyportals.com | +31 655 875 270

Over de awards:

De ‘Studyportals International Student Satisfaction Awards 2016’ zijn gebaseerd op 15,965 reviews van internationale studenten. Deze beoordelingen bieden een zeldzaam inzicht in de prestaties van universiteiten vanuit het perspectief van een student. De winnende universiteiten moesten ten minste 20 reviews ontvangen van internationale studenten gebaseerd op het laatste academische jaar. Universiteiten met een gemiddelde score van 9.5 of hoger zullen een award voor ‘Outstanding International Student Satisfaction’ ontvangen. De ‘Excellent International Student Satisfaction Awards’ zullen worden uitgereikt aan universiteiten met een gemiddelde van 9.0 of hoger. Universiteiten die een gemiddelde van 8.0 of hoger hebben gehaald zullen een ‘Very Good International Student Satisfaction Award’ ontvangen.

Voor elke beoordeling die wordt achtergelaten op SteXX, steunt Studyportals ‘Knowledge for Children’. Dit is een organisatie die de betrokkenheid en zelfredzaamheid van lokale gemeenschappen in Afrika bevordert, door middel van een financieel co-investeringsconcept. Het doel: het verbeteren van de kwaliteit van het basisonderwijs, en zoveel mogelijk kinderen een betere toekomst geven.

Over Studyportals:

Studyportals is een internationaal studiekeuzeplatform dat studenten de mogelijkheid geeft om studie opties buiten de landsgrenzen te vinden en te vergelijken. Met meer dan 117,000 gepubliceerde studies van meer dan 2,450 deelnemende universiteiten en meer dan 16 miljoen bezoekers per jaar, Studyportals is een belangrijke bron van informatie voor studiezoekers. Studyportals werd opgestart uit een internationale studentenorganisatie in 2008 en was in eerste instantie gericht op de Europese onderwijsmarkt. Sinds 2014 heeft de organisatie – het hoofdkantoor gelegen in Eindhoven –  zijn diensten uitgebreid en heeft nu ook universiteiten uit de Verenigde Staten, Canada, Australië en Azië genoteerd op de website. Ook voor universiteiten is Studyportals een belangrijk kanaal voor internationale studentenwerving.

For more updates, follow us!

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram

More Press Releases